Det har nog inte undgått någon vilken extrem teknisk utveckling vi har haft de senaste decennierna. På denna sida kommer vi att samla fakta, artiklar och allmänna tips inom området.

It och internet

Internet och IT

En av de allra största förändringarna som skett de senaste åren är internets expansion. Det är idag ca drygt 20 år sedan internet började bli tillgängligt för allmänheten. På denna tid har det totalt ritat om kartan för marknadsföring, försäljning, nyheter med mera. En annan intressant sak internet bidragit till är möjligheten för ”vanliga” människor att bli kända och ”förverkliga sig själva”. 15 minutes of fame myntades tidigt, innan det hade fått ett så stort genomslag. Idag är det lätt att göra sig ett namn genom en blogg, Youtube och liknande.

Negativa aspekter

Men allt är inte frid och fröjd. Att ständigt vara uppkopplad är troligtvis inte bra för vår mänskliga hjärna, som fortfarande, rent instinktivt, är anpassad för stenåldern. Att konstant få små dopamin kickar genom Facebook, Instagram, Snapchat etc. är direkt skadligt för psyket och välbefinnandet i längden. Det är inte för inte dagens ungdomar får allt svårare att koncentrera sig och mängden ADHD diagnoser ökar.

Bilar och fordon

tesla bil

Även när det kommer till fordon har det skett en stor utveckling. Den är dock mycket mer linjär jämfört med IT-revolutionen.

Från T-Forden som kom 1908 till 2000-talets effektiva och säkra bilar har det hänt mycket. Tekniken utvecklas konstant och numera är elbilarnas framtåg det allra mest intressanta. Pionjärer som Tesla visar oss vilka möjligheter människans ingenjörskonst ger upphov till.

Spekulationer om framtiden

Vad som döljer sig de närmaste åren är alltid svårt att förutse. Prognoser och profetior från förr har sällan slagit in så bra.

robot

Ska vi försöka oss på en gissning tror vi att allting kommer bli molnbaserat mer och mer. Vi tror att mobiltelefonen kommer vara kvar i samma tappning, men att den kommer att kunna kommunicera med all övrig elektronik och utrustning. Vi tror att det kommer utvecklas integrerade system där allt samverkar i en perfekt symbios.

En annan sak vi tror på är medborgarlöner. Det kommer skapa en stor och lat medelklass, men samtidigt än mer drivna entreprenörer och uppfinnare som ständigt kommer att höja nivån av teknik och välfärd. Sen tror vi såklart också på robotarnas genombrott, kanske om 5 år, kanske om 25.